Какво е Стероиди и с какво помагат?

Какво е Стероиди и с какво помагат?

Мнениеот BroadBand » 22 Яну 2013 22:58

Повечето деца мечтаят да станат професионални атлети и защо не? Хубаво е да мечтаеш да станеш най-добрия в любимия си спорт, даже и без да споменаваме доброто заплащане. Но ако се загледаме в последните години спортистите имат страхотно оформени тела а чупят рекордите трудно.

По всеобщо мнение някои атлети използват стероиди които представляват изкуствени хормони подобряващи здравината и мускулната маса. Стероидите не са законно позволени и може да причинят сериозни здравословни проблеми, но проучвания показват че все още има някои деца, тинейджъри и възрастни които искат да ги пробват. Нека да поговорим какво всъщност са стероидите, как въздействат на тялото и защо е добре да не ги употребяваме.

Какво са стероидите?

Стероидите имат повече от едно значение. Тялото естествено произвежда стероиди за да ви помогне да се справяте със стрес и да пораснете по-голям през времето на пубертета. Тялото ви знае точно от колко стероиди има нужда и ги произвежда само. То няма нужда от допълнително количество. Има и лекарство наречено стероиди, което се приема от хора с остри болки, астма или кожни проблеми, но това не са такъв вид стероиди каквито приемат спортистите.

Когато хората говорят за стероиди те най-често имат в предвид нелегални анаболични стероиди. Анаболичните стероиди са изкуствени хормони които са подобни или същите като андрогена, мъжките полови хормони. Най-силния от тях е тестостерона. Анаболичните стероиди могат да бъдат приемани под формата на таблетки, прах или инжекции. Те винаги са незаконни, което означава че може да ви арестуват ако ги продавате, купувате или вземате.

Някои атлети приемат анаболични стероиди заради тестостерона, който преидзвиква ефекти като повишаване на мсукулната маса и растеж. Това може да звучи като обикновенна мъжка работа, но момичетата също приемат стероиди за да станат по-силни и да променят начина по който изглеждат. Но не само професионалните атлети вземат незаконно тази нелегална дрога. Изследванията покзват че тинейджъри, атлети в унивесритетите и други също приемат стероиди.

Има добавки в които е възможно да се съдържат анаболични стероиди. Може би сте виждали реклами за тях в интернет или на гърба на спортините списания или тези за бодибилдинг. Някои са забранени в САЩ докато други са все още легални. Но легални или не тези добавки могат да причинат сериозни здравословни проблеми, затова те изрично не бива да се приемат от деца или тинейджъри, без значение дали се продават в близкия супермаркет.

Опасността от стероидите

Анаболичните стероиди могат да причинят различни проблеми. По-леките включват акне, омазняване на косата, лилави или червени петна по тялото, краката и стъпалата, както и лош дъх. Дете или тинейджър който проема стероиди може да не порастне толкова колкото би трябвало. Други по-сериозни странични ефекти са:

- Преждевременен косопад
- Замайване
- Рязка промяна на настроението, включително гняв и униние
- Халюцинации
- Параноя
- Проблеми със съня
- Гадене
- Треперене
- Високо кръвно налягане което може да увреди сърцето или преждевременно да износи кръвоносните съдове
- Увреждане на мускулите и сухожилията
- Проблеми с уринирането
- Повишаване на риска от развитие на сърдечни болести, сърдечен удар и някои видове рак

Ето и специфичните рискове при момичетата:

- Повишена окосменост по лицето
- Дрезгав глас
- Намаляне на гърдите
- Смущения в месечния цикъл

Ето и специфичните рискове при момчетата:

- Проблеми с тестесите и пениса
- Болка при уриниране
- Развитие на гърдите като при жена

Стероидите могат да бъдат приети и под формата на инжекция. Това крие серозен риск от заразяване с болести мръсна игла или от игла използвана от друг. Това може да са болести като спин, хепатит или болест на черния дроб. Някои болести могат да се проявят моментално а други след години.

Здравето ви е причина номер 1 да не употребявате стероиди или стероидни добавки. Има и друга важна причина. Всеки спортист е подлаган на специални проби за стероиди и ако бъде хванат това го поставя в доста неудобно положение и се изгонва от спорта, така че побеждавайте със своята собствена сила и пазете здравето си!

А ето сега и повече информация за Стеройдите
-
Стероидите са липиди, характерен за които е въглероден скелет от четири съединени пръстена. Различните стероиди се различават по функционалните групи, свързани с тези пръстени. В растенията и животните са открити стотици различни стероиди. Най-важната им функция в повечето живи организми е на хормони.
Стероиден скелет. Въглеродите с номера, по-големи от 17 могат да отсъстват.В хуманната физиология и медицина най-важни стероиди са холестеролът, стероидните хормони и техните прекурсори и метаболити.

В разговорната реч терминът „стероид“ в специфични контексти често се използва в по-ограничен смисъл. Например в обиковената медицинска употреба от неендокринолози „стероид“ обикновено означава кортикостероид и почти винаги глюкокортикоид. В областта на спорта „стероид“ обикновено означава анаболен стероид.

Холестеролът е важен стероиден алкохол, тъй като е широкоразпорстранена съставка на животинските клетъчни мембрани. Високи нива на холестерол обаче могат да причинят различни болести и болестни състояния, като например атеросклероза. Повечето други стероиди се синтезират от холестерол. Освен това, различни хормони, между които половите хормони при гръбначните, са стероиди, получени от холестерол.

Има различни специфични категории стероиди като:

Анаболни стероиди — използват се от спортистите за подобряване на постиженията.
Кортикостероиди — влияят на обмяната не веществата и електролитното отделяне.
Полови хормони — андрогени, естрогени и прогестагени.
Прохормони — прекурсори на същинските стероидни хормони. Произвеждат се от кората на надбъбречните жлези и имат действие по-слабо, но подобно на стероидните хормони. Част от тях се преработва в стероидни хормони, а другата действа самостоятелно. Произвеждат се са от компаниите за добавки за културисти поради забраната за ползване на анаболни стероиди в някои страни. Страничните ефекти са същите, но за съжаление очаквания анаболен ефект — не.
Фитостероли — стероиди, срещани естествено при растенията.

Стероидните хормони осъществяват физиологичните си ефекти чрез свързване с рецепторни белтъци за стероидни хормони. Свързването на стероидните хормони с техните рецептори предизвиква промяна в генната транскрипция и функционирането на клетките.

Изображение
- MONSTER

medical.bg
  • 0

BroadBand
Механата му е в кръвта
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2011 22:09
Reputation: 22
Ник в сървъра: -
Рейтинг: 33

Re: Какво е Стеройди и с какво помагат?

Мнениеот Y Tu Mama Tambien » 22 Яну 2013 23:11

стероИди.
  • 0

БЪЛГАРИЯ Е НАШАТА РОДИНА И НИЕ НЯМА ДА Я ПРЕДАДЕМ!
Аватар
Y Tu Mama Tambien
Механата му е в кръвта
 
Мнения: 366
Регистриран на: 21 Ное 2009 19:27
Reputation: 57
Ник в сървъра: AHTOH.
Рейтинг: 0

Re: Какво е Стероиди и с какво помагат?

Мнениеот evilpro » 07 Сеп 2015 18:26

Здравейте извинявам се за намесата в стара тема но тази тема относно анаболни стероиди ми е табу.Решил сам да предприема цикъл с стероиди но несъм избрал точно още какви.Висок сам 180 см и тежа 74 кг тренирам фитнес от 5 години и съм взимал само някакви фалшиви хранителни добавки,които ги продават по сайтовете.Искам да покача 6-7 килограма чиста мускулна маса но незнам точно с какво да започна ако има някой компетентен в форума нека ми обесни.

Благодаря !
  • 0

evilpro
Новобранец
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Сеп 2015 22:43
Reputation: 0


Назад към Наука и технология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron